Fakty a mýty o korkových zátkach: Pravda, ktorú by ste mali poznať
Príroda sama vytvorila tie najkvalitnejšie materiály, ktoré človek používa od nepamäti a sú mu blízke. Jedným z nich je korok, dôverne známy, v podobe zátok používaný po generácie. Napriek tomu, že o korkových zátkách mnoho vedeli už deduškovia dnešných vinárov, dodnes sa stretávame s niektorými „mýtmi“, ktoré by sme chceli tak trochu uviesť na pravú mieru.
Korok sa nehodí na mladé vína, je tu lepší plast alebo skrutka?
Korok sa hodí aj pre mladé vína, ide len o správny výber korkovej zátky. Pre vína s cieľom dobrého zachovania aróm boli vytvorené špeciálne zátky z korkového mikrogranulátu 0,5-1,0mm, pri ktorých dochádza k menšej interakcii s vonkajším prostredím, než pri prírodnej zátke. Niektorí vinári preferujú alternatívne uzávery – plast alebo skrutku, ktoré majú však svoje riziká. Pri plastovej zátke je to veľká pravdepodobnosť oxidácie, keď zátka nie je dostatočne elastická a po zátkovaní môže dôjsť k nevratnej deformácii zátky („strata pamäti”). Skrutkový uzáver naopak víno hermeticky uzatvára, nedochádza tu k dôležitému vyväzovaniu síry. To predstavuje riziko najmä u červených vín, ktoré potrebujú „predýchať a nazrievať”. Pokiaľ k tomu nedochádza, celkový obsah síry potom môže zapríčiniť stav, kedy vinár podľa vlastných slov „nemôže svoje víno poznať” a víno je nepiteľné. Skrutkové uzávery nemajú za sebou testovanie pre dlhodobé uskladnenie a sú náchylné na porušenie tesnosti pri zlej manipulácii či preprave.
Korok musí byť „biely”, aby bol „dezinfekčný”?
Biele sfarbenie korku je spôsobené praním v roztoku H2O2, ktorým sa zátky dezinfikujú, ale biela farba nie je podmienkou, aj korkové zátky vo svojej prírodnej hnedej farbe sú „čisté“, korok je opakovane dezinfikovaný v priebehu výrobného procesu.
Po otvorení vreca so zátkami som cítil silný zápach – zátky sú asi zlé?
Nejedná sa o závadu, ale o správne konečné ošetrenie korkov pred uzavretím v plastovom vreci. Korky sú vákuované a je pridaná „injektáž” SO2, ktorá zaručuje antibakteriálne prostredie. Prítomnosť SO2 sa môže po otvorení vreca prejaviť svojim charakteristickým zápachom.
Pri skladovaní musia fľaše s korkovou zátkou vždy ležať, aby zátka zostala vlhká?
Pri vínach pre rýchlu spotrebu toto nie je potrebné. Pokiaľ je víno skladované spôsobom, ktorý vyhovuje samotnému vínu, bude sa nachádzať v prostredí s dostatočným chladom i vlhkosťou, aby si aj korok zachoval svoju elastickosť a tesniacu schopnosť. V prípade archivácie volíme tradične horizontálnu polohu.